Mi az a mediáció?

A mediáció (közvetítői tevékenység) ma már a magyar jogrendszerben is több éves múltra visszatekintő intézmény. Napjainkban egyre jelentősebb szerepet kap a felek közötti vitás ügyek kölcsönös megelégedettséggel járó elintézésében. A jelenlegi polgárjogi eljárásjogi, valamint bírósági reformok még inkább szükségessé, és mind anyagilag, mind időbeli átfutását tekintve előnyösebbé teszik a mediáció igénybe vételét.

A mediáció különlegesen strukturált tárgyalásként is leírható. Ezért minden olyan eset, amely tárgyalásra alkalmas, mediációra is alkalmas!

A mediátor a felek közötti vitarendezés során semleges harmadik félként közvetít két fél között. A mediáció (magyarul: közvetítés) bírósági eljárás nélkül vezet megegyezésre, és mindezzel együtt képes minden olyan kérdést rendezni, amit a bíróság adott esetben ítéletével szabályoz.

A „siker titka", hogy a felek egy semleges, különlegesen képzett szakembert vonnak be a tárgyalásba, aki megállapodás irányába tartó tárgyalásos folyamat vezetésért, fenntartásáért felelős. Persze mindennek további előfeltétele, hogy a felekben megszülessen a döntés, miszerint mediáció során kívánják rendezni a közöttük felmerült, és bármelyikük által problémásnak ítélt kérdést.

A mediátor feladata, és az általa kialakított metódus az ügyek jellegétől, és a konfliktushelyzet felek közötti mélységétől függően változhat, például:

A Mediáció előnyei különösen:

  1. elkerülhetők vagy befejezhetők az inproduktív bírósági tárgyalások vagy végtelen hadjáratok
  2. produktív irányba terelhetők az előre látható vagy kezdődő viták;
  3. a bírósági ítéletnél jobb, gyorsabb és olcsóbb megoldással térhetnek haza a felek.

Pontosabban akarja tudni? Mediáció vagy bírósági eljárás?
Menjen végig ellenőrzőlistánkon!