Mi a szervezetfejlesztés? Mire való? Mikor segít?

Minden szervezetet, céget, egyesületet emberek hoznak létre, a szervezet maga az ott dolgozó emberek közössége. Ezért a szervzetfejlesztés akkor hatékony, ha az emberekről szól.

A szervezetek és az emberek működése hasonlít egymásra. A szervezeteknek is van

Egy egészségesen működő szervezetnél mindhárom terület jól és egymással összhangban működik. De honnan vesszük észre, ha a vállalkozásunk nem egészséges?

Onnan, hogy érzékeljük a tüneteket: megoldatlan konfliktusok, magas fluktuáció, megrendelések hiánya, pénzügyi nehézségek.

Számunkra a megoldás e problémák gyökereinek felkutatásában áll, vagyis a tünetek okainak gyógyításában.

Ahogy az ember is egyre bölcsebb lesz, és életkori sajátosságai valamilyen törvényszerűség szerint változnak, úgy a vállalkozások is fejlődnek bizonyos törvényszerűség mentén.

Amikor egy vállalkozás elindul, az alapítók kezdeti lelkesedése sok mindenen átsegíti, és nagyban hozzájárul a növekedéséhez.

Egy bizonyos fejlődés elérése után azonban rákényszerül a vállalkozás a feladatok megosztására, egy rendszer kialakítására, ami sokszor más típusú embereket igényel. Ez egy természetes folyamat, ahol egy természetes fejlődés vagy szelekció megy végbe a dolgozók között is. Az átalakulást, illetve az átalakulás igényét legtöbb esetben a káosz állapota jellemzi.

Hol tart a mi cégünk a fejlődés útján?

A cégkultúra – vagyis, ahogy mi itt dolgozunk – a közös értékeken alapszik. Tudjuk-e, hogy mik ezek az értékek, beszélgettünk e róluk?

A mindennapok munkavégzésének nehézségei mellett, a vállalkozás folyamatosan ki van téve belső változásoknak is. Figyelünk-e eléggé dolgozóinkra?

A cég társadalmi és gazdasági környezetben működik, ezért folyamatosan élő kapcsolatot kell ápolnia szociális és természeti környezetével. Felelősen cselekszünk-e környezetünk irányában?

A jövő általában a frontembereknél kopogtat először, de megjelenik a konfliktusokban és a pénzhiányban is. Elég érzékenyek vagyunk-e a jövő jelzéseire?

Feltesszük-e mindennap azt a két kérdést, hogy tudjuk-e jobban csinálni, tudjuk-e másképp csinálni?

Keressük meg a válaszokat közösen!